Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (2024)

Met zijn spectaculaire transfer naar Ferrari komt Lewis Hamilton in een bijzonder rijtje terecht. De 39-jarige Brit tekende donderdag een meerjarig contract bij de renstal uit Maranello. Deze wereldkampioenen gingen hem voor.

1956: Juan Manuel Fangio

Fangio was de eerste coureur die als kampioen naar Ferrari verkaste. Dat deed de Argentijn met Italiaanse roots in 1956, nadat zijn werkgever Mercedes zich had teruggetrokken uit de sport. Na een succesvol verblijf bij Alfa Romeo was Fangio met de Duitsers al twee keer kampioen geworden. Als drievoudig kampioen toog de succesvolste coureur van de jaren vijftig naar Maranello.

Daar hielp hij het team van Enzo Ferrari aan een nieuwe wereldtitel, zijn vierde. Fangio won met de Ferrari (die eigenlijk een Lancia was) in zijn thuisland Argentinië, op Silverstone en op de Nürburgring. Een jaar later plakte Fangio er nog een wereldtitel aan vast, al deed 'El Maestro' dat in dienst van Maserati.

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (1)

1990: Alain Prost

Als drievoudig wereldkampioen was Prost al een gearriveerd coureur toen hij na 1989 McLaren verruilde voor Ferrari. De Fransman vertrok bij het Britse succesteam na een controversiële interne strijd met Ayrton Senna. Bij Ferrari werd de op dat moment regerend kampioen in 1990 eerste coureur, naast Nigel Mansell.

Toch was Prost ook bij het Italiaanse topteam nog niet van zijn plaaggeest Senna af. In de voorlaatste race in Japan was Prost nog verwikkeld in een titelstrijd met de Braziliaan, die kort na de start besloot zijn grote rivaal van de baan te rijden. Het leverde Senna de titel op, Prost droop woedend af.

Na een succesvol eerste seizoen was het relatief snel klaar bij Ferrari, omdat Prost de minder sterke auto van 1991 had vergeleken met een vrachtwagen. Dat werd niet geaccepteerd door de 'Scuderia'. Prost werd ontslagen en kon vervolgens een jaar toekijken. In 1993 reed 'Le Professeur' zijn laatste jaar bij Williams, waarmee de Fransman zijn vierde en laatste wereldtitel veiligstelde.

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (2)

1996: Michael Schumacher

Schumacher is de succesvolste coureur die ooit voor Ferrari heeft gereden. De inmiddels legendarische Duitser ging in 1996 bij de 'Scuderia' aan de slag. Hij kwam over van Benetton, waarmee hij in 1994 en 1995 wereldkampioen was geworden. De situatie van Ferrari was toen vergelijkbaar met die van nu: het team was al zeventien jaar zonder wereldtitel en speelde de laatste seizoenen slechts een bijrol in de Formule 1.

Aan de hand van Schumacher keerden de grote successen van Ferrari terug, al duurde het wel tot 2000 voor 'Schumi' zijn eerste wereldtitel veroverde. Met een dominantie zoals die tot dan toe nog nooit was vertoond, reeg hij de polepositions, zeges en kampioenschappen aaneen. Hij brak vrijwel alle records die hij kón breken. Schumacher pakte zeven wereldtitels voor hij eind 2006 (tijdelijk) met pensioen ging.

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (3)

2010: Fernando Alonso

Alonso verkaste in 2010 met twee wereldtitels op zak naar Ferrari. De Spanjaard was in 2005 en 2006 wereldkampioen geworden met Renault en gold als een van de grootste talenten van zijn generatie. In zijn eerste seizoen in Italiaanse dienst had hij al bijna de wereldtitel veroverd. Maar in een bizarre slotrace in Abu Dhabi zat Alonso rondes lang vast achter Vitaly Petrov - een coureur van zijn oude team Renault - waarna hij de wereldtitel aan Red Bull-rijder Sebastian Vettel moest laten.

Ook in de jaren daarna was het telkens net niet voor de coureur uit Oviedo. In 2011 waren Red Bull en Vettel ongenaakbaar, maar in 2012 kwam Alonso slechts vier punten tekort om zijn Duitse concurrent van de titel te houden. Een jaar later eindigde Alonso weliswaar als tweede in het kampioenschap, maar bleef hij wel ver verwijderd van Vettel, die zijn vierde en laatste wereldtitel veroverde. Na een dramatisch 2014 - waarin Alonso slechts één keer op het podium stond - besloot hij Ferrari te verruilen voor de nieuwe McLaren-Honda-combinatie.

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (4)

2014: Kimi Räikkönen

Räikkönen is nog altijd de laatste coureur die namens Ferrari de wereldtitel veroverde. In 2007 klopte hij McLaren-teamgenoten Hamilton en Alonso met één punt. Na twee Formule 1-loze seizoenen keerde 'The Iceman' in 2014 terug naar Maranello. Een denderend succes werd dat niet. Räikkönen stond af en toe op het podium, maar kon niet zoals teamgenoot Vettel regelmatig races winnen. Pas vlak voor hij eind 2018 naar Alfa Romeo verkaste, won hij weer een wedstrijd. Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten troefde hij Max Verstappen (tweede) af en kwam hij als eerste over de finish.

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (5)

2015: Sebastian Vettel

Vettel was in 2015 de laatste wereldkampioen die naar Ferrari kwam. De Duitser maakte aan het begin van de jaren tien met vier achtereenvolgende titels furore bij Red Bull Racing. In 2014 kwam de klad erin bij Vettel, die niet kon opboksen tegen zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo.

Vettel wilde bij Ferrari in de voetsporen van zijn idool Schumacher treden, maar zover kwam het niet. In 2015 en 2016 kon de renstal zich niet meten met het dominante Mercedes, al won Vettel af en toe wat races. In 2018 lagen er voor de Duitser kansen om de hegemonie van Mercedes te doorbreken, maar mede door eigen fouten slaagde hij daar niet in. Vettel verkaste eind 2019 naar Aston Martin, waarna hij in 2022 zijn Formule 1-loopbaan afsloot.

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (6)

Deze wereldkampioenen verkasten net als Hamilton naar Ferrari (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5327

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.